Vi har alle sammen set den velkendte og smukke designpejs fra den australske producent, Cocoon Fires. Det er et flammevidunder uden lige, som vil passe ind i enhver stue. Men hvordan og hvorledes fungerer det med den pejs, og hvilken pejsetype er det egentligt? Har du også stillet dig selv den undren, og kunne du godt tænke dig at lære mere om Coocon Aeris som den hedder, så læs med i artiklen her.

Indhold

Biopejs – den kendte fra TV2 studiet

Det er ganske korrekt – pejsen på billedet er kendt fra de skønne Go’ Morgen Danmark program, hvor værter og gæster på daglig vis taler foran de betagende flammer. Så om det er Nik og Jay, der er i studiet for at fortælle om deres seneste udgivelse eller det er Jes Dorph, der fortæller lidt om livet som et kendt ansigt i Danmark, så er pejsen stort set altid i gang i studiet.

Det bevidner om såvel TV2s som de danske seeres glæde for Cocoon Fires design biopejs. Det er netop ikke bare en ganske almindelig pejs. Derimod er det et stilikon, og den ses modsat andre pejse, typisk i en designforretning med møbler frem for hos et pejsecenter.

Den overkommelige drift kan være en anden årsag til, at TV2 har foretrukket denne pejs i studiet. Det er nemlig ganske simpelt at antænde og generelt anvende Cocoon pejsen.

Slut med skovhuggerarbejdet

En biopejs drives af bioethanol, hvorfor den ikke skal tilsættes noget brænde. Det betyder også, at det slidende skovhuggeri i skoven er ovre. Nu påfyldes pejsen blot med noget bioethanol, som er en flydende væske, der hældes ned i selve brandkarret. Brandkarret kan betegnes som motoren i en biopejs, da det er herfra flammen opstår.

Et brandkar er en stålkonstruktion, som er fremstillet med en åbning til bioethanol. Når dette bioethanol påfyldes, suges det flydende brændstof ud i karret stof, der er fyld med et keramisk stykke fibervat. Det sikrer, at hvis biopejsen mod forventning skulle falde ned fra loftet – eksempelvis fordi den får et slag eller fordi loftet falder sammen, så forbliver ethanolen i beholderen frem for at flyde ud over hele gulvet.

Sådan påfylder du en Cocoon pejs

Pejsen leveres sammen med to stykker værktøj. Det er bruges til at justere flammens størrelse og varmeeffekt, mens det andet anvendes til at tage selve brandkarret ind og ud af pejsens skålen. Det er nemmere at påfylde brænderen, hvis den løftes ud og placeres på et bord.

Når brænderen står på et bord, kan du på komfortabel vis starte din påfyldning af bioethanol. Bioethanol flaske i et liters flasker eller større dunke. Hvis der påfyldes via en flaske – altså en størrelse tilsvarende et mælkekarton – så kan du forsigtigt hælde direkte ned i åbningen. Vil du være på den sikre side, kan der anvendes en helt almindelig husholdningstragt, der sættes mellem flaske og brandkarrets åbning.

Dunke med bioethanol anbefales at separere i mindre flasker eller påfylde via en pumpe. Det er muligt at købe en pumpe, som kan opfylde enten manuelt eller automatisk. Den manualle pumpe fungerer ligesom en almindelig trykpumpe, mens den automatiske har en on/off knap som påfylder til, der igen trykkes stop.

Efter påfyldning af brandkarret løftes til det tilbage i selve karret. Brandkarret antændes med en lang lighter, og vupti så har du flammen med det samme. Flammens størrelse kan reguleres ved at skubbe brænderens ståldæksel ind ad mod pejsen, så selve brændeåbningen bliver mindre. Det bevirker også, at varmeeffekt reduceres og dertil også forbruget. Hvis flammen ønskes slukket, kan dækslet trækkes helt over, så flammeåbningen er dækket til. I sådan et tilfælde kvæles ilden, da biopejsen ikke luft.

Danmarks største Cocoon forhandler befinder sig i Aalborg hos Biopejs Shop, hvor alle modeller er udstillet og kan demonstreres i levende live. Butikken benytter sig desuden af prisgaranti, så her kan uden tvivl gøres en god handel.