Når man kigger på markedet for smykker, så er det som om, der findes to helt klare retninger. Den ene retning er modesmykker, hvor tidens mest hotte designs og motiver går igen ved mange forskellige smykkeproducenter. Den anden retning er mere eksklusive smykker, hvor producenterne fortsat prioriterer unikke designs og selv sætter dagsordenen.

Indhold

Hotte trends breder sig som ringe i vandet

Af og til sker det at en smykkeproducent rammer helt plet, og får skabt noget der bare sælger. Der går typisk ikke lang tid, før konkurrenterne opdager at netop dette design har ramt en nerve, og langsomt men sikkert begynder man så at finde samme koncept eller motiv hos en lang række andre mærker.

Et eksempel på dette er for et par år siden, hvor det blev populært at købe ’tags’. Tags er egentligt bare en rund flad plade, der bruges som vedhæng på et armbånd eller en halskæde. Konceptet blev hurtigt populært, fordi det er nemt at lave mere personlige smykker på denne måde. Der skal bare graveres en tekst i selve tag’et. Efter det viste sig at det første smykkemærke fik stor succes med at sælge tags, så gik der ikke længe før de fleste af de andre modesmykke-mærker havde sine egne versioner af tags.

Fokus på unikke designs

Et lidt anderledes billede tegner sig, når man ser på de mere eksklusive smykkemærker. Her kan man tit tydeligt se, at der er brugt mange flere ressourcer på ikke bare at kopiere tidens trend. Et godt eksempel er Georg Jensen smykker, hvor man tydeligt kan se, at der ligger flere tanker og mere arbejde bag.

Det viser sig også tydeligt, hvis man ser på de designere et mærke som Georg Jensen har tilknyttet. Det er sværvægtere i dansk design som Henning Koppel, Regitze Overgaard og Vivianne Torun. Det er designere, der virkelig kan noget med form, linjer og materialer.

Hvis man skal sammenfatte smykkelandskabet i dag, så går der en klar skillelinje mellem de billigere modesmykker og de mere eksklusive designsmykker. Man kan sagtens finde lækre smykker i den mere billige afdeling, men man skal nok være indstillet på, at den lave pris så kan være på bekostning af originaliteten. Ellers må man være forberedt på at betale lidt mere, men så til gengæld få et mere unikt og gennemarbejdet smykkedesign.