Julen er hjerternes og gavernes fest, og julen i Danmark er noget helt særligt i forhold til julen mange andre steder i verden. Der er utrolig mange juletraditioner og traditionelle retter, som udgør den perfekte juleaften for danskerne, og man kan hurtigt få lov at høre for det, hvis de unikke traditioner ikke bliver fulgt. Mange af traditionerne handler om gaver og mad, men langt de fleste dyrker også religionen meget i løbet af juledagene – meget mere, end det er tilfældet i løbet af året. Julen er en fantastisk tid for store og små, og de unikke traditioner står stadig som hugget ind i granit.

Indhold

Julegaverne købes på nettet – men hyggen er intakt

Julen handler meget om gaverne, og det er særligt for de mindste medlemmer af familien, at gaverne fylder det meste, når det endelig er jul. Vi har en lang tradition for at give hinanden gaver til jul for at fejre højtiden, og i mange, mange år har folk gået på juleindkøb sammen i de kolde, danske gågader. Dette mønster har dog ændret sig de senere år, hvor langt hovedparten af julegaverne købes på nettet – men det ændrer dog ikke på, at hyggen ved at åbne gaver er den samme.

Nogen synes om, at traditionen med indkøb af julegaver er flyttet ind på de digitale skærme – andre mener, at julegaver altså skal købes i butikkerne. Det ændrer dog ikke på, at julegaverne stadig har en central plads i de danske juletraditioner, og gavernes indhold er trods alt det samme – også selvom de er købt billigere på internettet.

Risengrød eller risalamande?

Selvom vi er et lille land, så er det ikke alle juletraditioner, der er helt ens i alle landets regioner. Dette viser sig som regel, når det kommer til julemiddagens dessert, som der i virkeligheden aldrig rigtig er nogen, der har plads til i maven. Julen dikterer en form for risengrød, men om der skal mandler i selve grøden eller ej, det er mere til diskussion. Nogen sværger til risengrøden frem for risalamanden, og andre kan slet ikke forestille sig en jul uden den mandel- og flødefyldte version, og det er en evig diskussion, der aldrig kommer til at finde en vinder.

Hvad der dog ikke er til diskussion er, at mandelgaven er et absolut must. Mandelgaven er den motivationsfaktor, som får os alle til at stoppe os med ekstra meget grød, selvom vi egentlig ikke kan spise det, og mandelgaven er altid med at drage lidt spænding og konkurrence ind i julemiddagen. Årets mandelgave kan findes overalt på nettet, og der er rig mulighed for at finde inspiration, hvis man ikke helt ved, hvordan gaven skal være i år.

Hold fast i traditionerne

Uanset hvilke juletraditioner man har, så er det vigtigt, at vi alle er med til at holde fast i dem. Traditionerne er med til at binde os sammen som folk, og det er de unikke traditioner, der gør den danske jul til noget helt særligt. Der er derfor ingen tvivl om, at julen igen i år skal holdes, som den plejer – i familiens skød med gaver, flæskesteg og risengrød eller risalamande.