Kortet sidder lige i lommen, du kan huske tallene udenad, og du bliver konstant bombarderet med tilbud og rabatter. Nogle gange kan det føles næsten umuligt ikke at ende med at bruge mange penge – også flere end du egentlig har. Det hjælper ikke, at du får et kæmpe dopaminrush hver gang, du køber noget nyt tøj eller elektronik. Positiviteterne er åbenlyse: Du får noget helt nyt og spændende. Negativiteterne er mindre synlige: Pengene er bare tal på en skærm, så du opdager slet ikke, at det er rigtige penge, du smider om dig med. Det er dog muligt at holde lidt igen på aftrækkeren, hvis du blot holder et vågent øje med dig selv.

Minimér forbruget og få bankkontoen til at vokse

Det første skridt til en løsning er at indse, at der er et problem. Hold øje med hvor mange penge du egentlig bruger forholdsvis ulogisk og impulsivt. Dernæst kan du begynde at formindske antallet af gangene og størrelsen af summerne:

  • Lav grundig research inden. Hvis du skal købe en vare, så tjek, hvorvidt varen er brugbar, hvordan den er sammenlignet med andre af samme art, og tjek om du ikke kan finde den billigere. Dette kan gøres via forbrugerguides og prissammenligningssider.
  • Undgå at bruge shopping som en form for ”trøstespisning” eller underholdning. Du må selvfølgelig gerne tage på shoppetur i ny og næ, men prøv at mindske det.
  • Fjern betalingsmetoder fra fingerspidserne – f.eks. slet MobilePay, hav en konto til forbrug og en til opsparing, tag kun dankort med, når det er nødvendigt.
  • Undgå for mange nyhedsaviser og udsalgsmails, der kan lokke dig.
  • Fjern målrettet markedsføring fra din online tilværelse f.eks. ved at slette cookies eller ikke at være logget ind på Google. Dermed får du ikke reklamer, der specifikt kan lokke dig til diverse hjemmesider.