For en del år tilbage lavede Københavns Universitet en undersøgelse, som påviste, at grønne områder havde en positiv betydning for folks humør og helbred. Derved påviste de også, at der var en sammenhæng mellem det at have grønne områder og det at mindske stress. Altså, har du mindre stress, desto mere tid du bruger i grønne områder, og desto mere tilgængelige disse grønne områder er. Undersøgelsen fortalte også, at folk ønsker grønne områder nær en bolig, så dette kunne forebygge stress. At være i det grønne kan have mange betydninger. Det kan være at cykle en tur eller at løbe en tur, men det kan altså også være det at lave havearbejde, at sole sig eller blot at hvile sig udenfor. Derfor er det en fordel at huske haven, når du indretter din bolig. Haven har nemlig en stor betydning for dig og dit velvære – men hvordan gør du det uden at blive stresset over opgaven?

Indhold

Hvad kan du overskue af havearbejde?

Et godt udgangspunkt er at starte med et overblik. Dette handler om at finde ud af, hvad du kræver af din have, og hvad du har overskud til, at din have kommer til at kræve af dig. Det vigtigste er at danne et grønt område, en personlig oase, hvor du får mulighed for at stresse af, om det handler om at lave arbejde i haven, eller blot at slappe af. Derfor bør du undersøge, om din have skal have en masse blomster, urter og planter, som du kan nyde og passe, eller om den blot skal have en terrasse og græsplæne. Ønsker du ikke at arbejde for meget i haven, men stadig gerne vil nyde dens grønne udseende, kan du overveje at få hjælp til at passe haven. Dette kan for eksempel være i form af en handyhand, altså en person som kan slå dit græs eller måske klippe din hæk. Det behøver ikke at være dyrt at købe sig til havehjælp, og der kan handyhand være en løsning.

Indret en hyggelige oase på terrassen

Der er mange muligheder for at indrette en hyggelig terrasse. Indretning foregår altså ikke kun indenfor. Her kan det være en fordel at skabe små oaser på terrassen. Dette kan være i form af ét område som er tiltænkt at være en hyggelig lounge, ét område til solbadning og et tredje område til de hyggelige middage på terrassen. En hyggelig lounge i haven kræver nogle lækre, tilbagelænede møbler, hvor I kan hygge med et glas køligt rosé om sommeren. Her kan det være smart at indrette med en masse puder og tæpper samt krukker med planter og blomster, som indrammer loungeområdet. Solområdet kræver en god plads, hvor solen altid bager, og hvor der kan stå en parasol og skygge. Spiseområdet kan gøres hyggeligt med en masse lanterner, lyspærer, og ikke mindst vaser til blomster og blade, som du kan plukke fra haven. Det handler om at skabe en hyggelig oase, så du kommer til at bruge din tid udenfor, og ikke indenfor.

Haven der gavner dit sind og klimaet

En klimavenlig have kan være smuk at se på, og derfor også gavne dit sind. Den kræver nemlig ikke, at der er en masse rene linjer, men at det hele godt kan være lidt vildt og rodet. Lad det naturlige haveaffald fungere som kompost. Lad derfor nedfaldne grene, blade og planter blive nedbrudt og omdannet til kompost. Det er også en god idé at have planter og blomster som er dyrevenlige. Mange bier, insekter og sommerfugle forsvinder, fordi vores haver kun består af en græsplæne. En græsplæne giver ikke naturen nektar. Det gør mange forskellige og vilde blomster, som også er skønne at se på. Dette kunne for eksempel betyde, at du beholder hvidkløver, rødkløver, tidsler, bellis og smørblomster i din have. De opfattes af mange som ukrudt, men er det slet ikke. Stauder med åbne blomster er også perfekte til en have som fremmer biodiversiteten.